Blogul lui Teo

Midsommar

by on Jun.29, 2008, under Sarbatori, Viata in Suedia

midsommarstang

Am promis ca daca vreti o sa scriu mai multe despre midsommar si acum o sa ma tin de cuvant. Am vrut sa scriu atunci dar am asteptat pana am mutat blogul.

Din ce am citit pe Wikipedia si din ce am mai aflat de pe la unu si altul Midsommar-ul este o sarbatoare pagana, care nu este crestina, si prin care se sarbatoreste mijlocul verii. Sarbatoarea nu are data fixa dar cade deobicei in weekendul cel mai apropiat de solstitiul de vara (cea mai lunga zi din an in comparatie cu noaptea)

Sarbatoarea e raspandita in Scandinavia dar si in tarile baltice. In Suedia se sarbatoreste in mod traditional prin dansuri in jurul unui stalp special amenajat de dinainte. Stalpul nu am inteles ce reprezinta. Unii zic ca e un simbol al fertilitatii sau poentei. Alte surse sustin ca acest stalp, midsommarstång, este doar o adaugare la sarbatoare initiala si ca a fost preluat de la nemti care il numeau majstång. Denumirea de majstång poate avea 2 surse: una dintre ele finnd luna mai iar cealalalta de la arhaismul maja care inseamna infrunzit.

Mancarea specifica acestei sarbatori este heringul conservat care se prepara cu un sos de smantana, oua fierte si ceapa verde si se serveste cu cartofi noi fierti intregi.

Aici puteti vedea cum s-a sarbatorit midsommar in Malmö anul asta…

:

3 Comments for this entry

 • Lastexit

  Pare interesanta sarbatoarea asta. Tu ai sarbatorit-o vreodata? Adica sa iesi ca astia din Malmo la distractie.
  Mancarea aia taditionala, si ea pare foarte buna, mai putin heringul. Nu merge hering la cartofi, ceapa verde si oua. Heringul il las la suedezi, eu iau restul…

 • Teo

  De sarbatorit asa nu am sarbatorit, dar am vazut la altii.
  Mancare din aia am mancat si e buna, pentru ca heringul ala e marinat si da bine cu sosul…

 • cretzu03

  bleah…nu-mi place marinat :))

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...

Warning: stristr() [function.stristr]: Empty delimiter in /home4/bugyboy/public_html/teo13/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 2093