Blogul lui Teo

Baze de date si programare web

by on Mar.05, 2009, under Facultate, Viata in Suedia

Am promis că voi scrie despre mai multe lucruri. M-am gândit să încep cu facultatea.

E adevarat că noulcurs e mai complex şi că necesită mai multe resurse. Nu mai sunt lucruri pe care să le ştiu dinainte sau aşa de uşor de priceput ca înainte. Acum şi timpul pare să fie mai puţin.

Cursul pe care îl fac acum e împărţit în două părţi care sunt predate în paralel dar cu profesori diferiţi. Prima parte tratează bazele de date iar cealaltă parte webscript.

Partea teoretică a bazelor de date e puţin mai complicată şi aşa cum am spus şi mai devreme pare că e cam complexă pentru puţinul timp care i se acordă.

E vorba de schemelor logice cu ajutorul cărora tabelele bazelor de date se vor construi mai târziu care necesită ceva mai mult exerciţiu.
Pe lângă modelare (aceste scheme) mai e şi normalizarea bazelor de date. Cei care au învăţat despre asta ştiu că trebuie să tot faci exerciţii de normalizare pentru înţelege bine cum stă treaba cu normalizarea.
Partea practică în schimb e destul de uşor de înţeles şi aplicat. Şi când spun partea practică mă refer la SQL. Adică cum se crează concret o bază de date cu tabele, cum se adaugă posturi în tabele, cum se editează datele dintr-un tabel, cum se selectează anumite date dintr-un tabel după diferite criterii s.am.d. Aşa cum am spus cu SQL-ul (Structured Query Language – Limbaj structurat de interogare) mă descurc destul de bine.

Deocamdată am folosit Microsoft SQL Server pentru exerciţiile de pe calculatoarele locale pe care le-am făcut la şcoală. Dar în curând vom trece la mySQL folosit împreună cu aplicaţii wep scrise în PHP. Din câte am înţeles MsSQL nu e foarte diferit de mySQL, ambele fiind limbaje SQL.

Access nu am făcut şi nu îmi pare rău pentru că în ziua de azi Accessul nu se mai foloseşte aşa de des. Iar dacă ştii SQL, poţi crea baze de date în orice program.

Cam asta e cu bazele de date. Uşor cu SQL dar mai complicat cu structurarea, modelarea unor baze de date care să funcţioneze bine.

Partea de script, sau programare web tratează scriptul PHP dar şi Javascriptul.

Php-ul nu mi se pare greu de folosit. E destul de simplu de învăţat şi aplicat. E adevărat că nu voi putea dintr-o dată scrie cod pentru aplicaţii aşa de complexe ca scriptul unui blog wordpress, dar aş putea spune că ştiu să scriu un script pentru un blog cu o interfaţă mai puţin complicată. Defapt asta şi e proiectul individual pe care îl am. Va trebui să fac acel DeviceAdvice să fie un blog. Conţinutul să fie salvat într-o bază de date iar posturile sa fie generate dinamic cu script php.

Pentru moment am schimbat doar paginile home, devices şi contact din pagini html în php, şi am adăugat un script care înregistrează vizitatorii de pe pagina respectivă într-un fişier text.

Javascriptul nu mi-a plăcut aşa de mult. Nu e asa de complicat dar e destul de uşor să scri un caracter greşit iar greşelile sunt destul de greu de găsit în cazul în care scriptul nu functionează. Javascriptul mai are o problemă, şi anume că nu te poţi baza pe el tot timpul. Asta se întâmplă pentru că scriptul java este executat de către browserul utilizatorului, iar dacă utilizatorul opreşte javascriptul, atunci codul nu se mai execută. Php-ul e script care se execută pe server şi atunci poţi fi sigur că îşi face treaba. Problema e că PhP-ul nu e la fel de interactiv ca javascriptul.

Cam cu asta mă ocup eu la facultatea acum. Treaba e că îmi place ce fac şi ce învăţ. Sper ca după ce voi termina facultatea să îmi şi găsesc ceva de muncă.

Aici aveţi o listă cu linkuri către exerciţiile pe care le-am scris pană acum (XHTML, CSS, PHP şi Js). Lista e în suedeză, dar vă descurcaţi voi… Puteţi folosi google pentru traducere.

:, , , , , , ,

10 Comments for this entry

 • lastexit

  Daca vorbeai de limba chineza, intelegeam mai multe :))

 • Teo

  Deh, daca asta fac la facultate… intr-adevar am folosit un limbaj cam tehnic.

 • cretzu03

  cati ani faci? ca stiu ca esti in anu 1…tu de acum te gandesti sa o termini :)))

 • Teo

  Pai fac 3 ani. Mai am 2 si jumate. Timpu trece… si tocmai ca nu vreau sa stau sa fac 3 ani de facultate si dupaia sa nu imi gasesc nicaieri de munca…

 • cretzu03

  nasol ca faci doar 3 ani…o sa fii obligat sa faci si master… din cauza legii/pactului Bologna

 • Teo

  obligat??!!! nu, nu , nu aici nu esti obligat sa faci nimic…. faci 3 ani si termini facultatea dupa care te angajezi, …daca gasesti de munca. Treaba e ca as putea sa termin si dupa 2 ani daca vreau, dar vrea sa fac si anul al 3lea de aprofundare si cursuri la alegere

 • cretzu03

  mda…nici in romania nu esti “obligat”, ca de altfel nici in Italia, Franta, Germania, etc. Dar, termini contabilitatea de exemplu si surpriza pana nu termini masteratul nu esti contabil ci economist :). Vezi sa nu ai si tu surpriza asta. La mine la ingineria primesc diploma de inginer da fara master nu sa lucrez la proiectare(nu ca m-ar pasiona pe mine), in schimb la anu o sa ma inscriu la un master sa-mi contiunui studiile de contabil :))

 • george

  ce facultate urmezi?? sunt tare curios deoarece imi place mult programarea web

 • Teo

  Sunt la Data och System-vetenskap (Stiinte despre date si sisteme) in Suedia la BTH (Facultatea tehnica din Blekinge).

 • Ali

  Buna.
  Nepotul meu a fost admis la acst institut.Din toamna va veni sa studieze in Suedia. Poti sa-mi dai cateva detalii despre cazare, viata din camin, preturi. Exista campus?

  Iti multumesc anticipat.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...

Warning: stristr() [function.stristr]: Empty delimiter in /home4/bugyboy/public_html/teo13/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 2093